Hej Bloggen,
En dag i byn väljer vi att besöka ett bibliotek som utvecklades under tiden boktryckarkonsten satte fart. Biblotekarien, den som ansvarar och har koll på alla böcker, visar oss runt och berättar om böckernas uppkomst. Hon berättar att pappret uppfanns runt 100-talet i Kina och kom till Europa under 1000-talet. Detta ändrade helt förutsättningarna då handskrifter kunde utföras och spridas på ett helt annat sätt än tidigare. I mitten av 1400-talet introducerade tysken Johann Gutenberg en av världens viktigaste uppfinningar, nämligen boktryckarkonsten. Det som tidigare varit papper med handskrifter blev nu tryckta böcker med den viktiga konsekvensen att böcker kunde tryckas i stora upplagor och nå långt fler läsare än någonsin tidigare. Det var även på detta sätt biblioteket utvecklades. Det var en plats där man förvarade alla böcker. Ytterligare en sak hon berättar för oss är att innan skriften och boktryckarkonsten uppstod använde folket sig av folkdiktning. Alltså att människor berättade berättelserna för varandra. Dessa berättelser hade samma teman som de senare tryckta böckerna under medeltiden. Det var under tiden när folkdiktning utvecklades som medeltiden inleddes.
Vi är nyfikna på vad som är typiskt för medeltidens litteratur och frågar därför biblotekarien. Hon berättar att den religösa litteraturen spelar stor roll då klostren och kyrkan har stort inflytande på samhället. Kristendomen är den religionen som har flest anhängare.
Hövisk poesi är något som vi får lära oss en del om. Till exempel vad de flesta berättelserna handla om, svaret på det är att berättelserna skildrar många så kallade ”kristna hjältars kamp” mot Araberna, de som numera var fienden. Inom epiken är en av de mest omtalade sångerna just nu ”Rolandssången”, en sång om hur en fransk riddare vid namn Roland och hur hans död utspelar sig. Han dör en så kallad hjältedöd då han mister livet ”under ett arabiskt bakhåll.”
Vi får även reda på att litteraturen består mycket av legender, riddare och hjältar. Helgonlegenderna är bland annat något väldigt populärt bland folket. De vanliga troende vallfärdar för att nå helgonens gravar. Man tror att kvarlevor generellt men framförallt benknotor kunde hela det vill säga bota sjukdomar bland annat. Helgonen upplever spännande händelser som folket därför gillar att läsa om. Detta är jämförbart med hur vi i dagens samhälle upplever romaner och filmer. Skrivna texter som för oss är fascinerande, spännande och intressant underhållning.
Källor:
Litteraturhistorien (Uppdaterad 2019). Medeltiden https://litteraturhistorien.se/medeltiden.html
Nationalencyklopedin (Uppdaterad 2019). Folkdiktning https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/folkdiktning
Kretz, Anita (1998). Källan: Litteraturhistoria. Stockholm: Bonnier Utbildning AB
Jansson, Ulf (1995). Källan: Den levande litteraturen. Stockholm: Liber AB
Lindqvist, Anders & Lindqvist, Karl (2012). Källan: Litteraturen. Studentlitteratur
En bra blogg med mycket fakta och bra skildringar. Intressant att läsa.
SvaraRaderaNi berättar att den Europeiska medeltidens litteratur påverkas mycket av kyrkan. Klostren och kyrkan har ett stort inflytande på samhället och den religiösa litteraturen är en stor del av den litteratur som skrevs. I Romantiken är religiös litteratur något vi gått ifrån helt, det är inte längre det som erbjuds och det som folket läser. Kyrkan har tappat mycket makt och påverkar inte längre samhället på samma sätt.
SvaraRaderaBra blogg! Bra flyt och mycket intressant.
SvaraRaderaEn skillnad mellan vår epok, nordiska medeltiden, är att litteraturen handlade om gudar och hjältar medan under er tid handlade berättelser mer om hjältar och ingenting om gudar.
Tack o hej, leverpastej!
Tja Medeltiden!
SvaraRaderaOm man letar efter jämförelser mellan medeltiden och renässansen så finns det en del man kan jämföra. Det första jag reagerade på var att kyrkan var det som stod i centrum. Man valde att följa efter vad klostren och kyrkan sa. Till skillnad från medeltiden så insåg man under renässansen att det var tron på människan och deras möjligheterna som samhället utgick ifrån. Att man insåg detta måste ha gått relativt fort antar jag då medeltiden slutade när renässansen började.
//renässansen
Medeltiden var ej så utvecklat och hade inte så mycket vetenskap i fokus som det är på upplysningen. Kyrkan var i fokus som sedan kom att kritiseras starkt på upplysningen. Litteraturen var också här mycket fantasifull och innehöll legender, riddare och hjältar.
SvaraRadera/Upplysningen
Hej! Superfin blogg och intressant läsning! Vi kan se tydliga skillnader mellan modernismen och den europeiska medeltiden vilket kanske inte är så konstigt då det skiljer ett par hundra år. Jag läste att litteraturen består mycket av legender, riddare och hjältar under den europeiska medeltiden, det skiljer från modernismens litteratur genom att litteraturen här fokuserar mer på normbrytande ämnen.
SvaraRadera